Colles Participants

Colles i Bèsties Participants al VILAFOC 2017:

Bitxo del Torrent Mitger de Terrassa:

Colla formada l’any 1985 per una trentena de joves que participen activament a la cultura popular, amb l’objectiu d´estendre-la arreu del país i que fa reviure aquesta tradició afegint nous elements per tal de fer-la encara més atractiva, espectacular i divertida.

La primera figura del Bitxo va fer la seva primera aparició el 17 de febrer de 1985, durant la celebració de les festes de Carnestoltes i en plena efervescència per a la recuperació de les tradicions populars catalanes que havien estat prohibides durant la dictadura franquista. És obra d’en Pepe Ruiz, més conegut en l’àmbit cultural com a Raga. La primera figura va ser substituïda per una rèplica onze anys després, l’any 1996, també elaborada per Pepe Ruiz. Aquest segon Bitxo ha acompanyat la colla fins el 8 de Juny de 2013, però el seu elevat pes i el nombre reduït de punts de foc va propiciar que l’entitat decidís emprendre fer el nou Bitxo.

El nou Bitxo ha crescut, s’ha transformat i ha evolucionat cap a una bèstia de majors dimensions, amb més punts de foc i més espectacular. Presentat el 08 de Juny de 2013, el nou Bitxo manté la figura i els elements característics del primer Bitxo de 1985. La construcció ha anat a càrrec de dues persones de la colla, Pere Lluís Carné i Josep Martínez, amb la direcció tècnica de David Arquimbau. El procés ha estat molt participatiu, ja que els membres de la colla han anat fent aportacions i s’han anat aplicant els canvis suggerits. També han participat activament en l’elaboració d’alguns complements i de les ales. Així mateix, la pintura ha anat a càrrec d’Esther Martínez, de l’entitat cultural El Porronet.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

El Cabrot del Vendrell:

El Cabrot és un impressionant dimoni que cavalca sobre un drac de dos caps. Va ser creat per l’artista penedesenca, Dolors Sans, està fet de fibra de vidre innífuga, pesa més de 130 Kg i fa 3,5 metres d’alt per 4,5 metres de llarg. El tret que fa únic al Cabrot és el minusios detall que va tenir l’artista a l’hora de recrear a la perfecció l’anatomia de la bèstia. En aquests 23 anys d’història, el Cabrot ha aconseguit crear-se un bon nom arreu de Catalunya, de l’Estat Espanyol i fins i tot de la Catalunya Nord. Ha actuat a llocs com ara Extremadura, El País Basc, l’Aragó i el País Valencià. Els seus 12 punts de foc situats estratègicament juntament amb 3 bateries de foc d’artifici permeten crear una estudiada combinació pirotècnica que no deixa indiferent a ningú.

Al costat del drac desde l’any 1993, catorze masses i un ceptrot. Per motiu del seu 20é Aniversari, s’han creat deu masses més i això farà que l’acompanyament pirotècnic del Cabrot passi a ser un dels més gran de tot el territori català, amb vint-i-cuatre masses i dos ceptrots. Apart de les masses, desde fa dos anys s’ha ampliat els tabalers de la colla fins al punt de crear la batucada del Cabrot que està composada per més de trenta tabalers amb els seus respectius tabals, caixes i esquellots.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

Gos Cancerber de Canovelles:

Construït l’any 2003 per Dolors Sans Osete, te 15 punts de foc i el material es de Fibra de vidre. Es auto portada interiorment per dos persones. Té tres caps de gos llebrer i del seu cos li surten 5 serps. Es el gos defensor de la porta de l’Infern segons la mitologia. Es Can es el nom amb que es coneix Canovelles donant amb el ramat d’ovelles el nom complert a Can Ovelles. Participa a la Festa Major de Canovelles i ha participat a diverses Mostres de Bestiari de Catalunya i ha sortit a Barcelona, Castelló, Guadalajara, Mallorca. Té ball propi composat per Enric Montsant.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

Gralla de Foc de Granollers:

Element zoomòrfic en forma de cap de gralla amb banyes. Construït l’any 1993 per l’escultor Ramon Aumedes del taller Sarandaca a petició de la colla dels Blaus, amb motiu de la celebració del X aniversari de la festa major. Els seus balls es porten a terme abans dels correfocs, alternant els balls amb la guspira.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

Pollot Menjagats de Montgat:

El Pollastre va aparèixer al local de la colla després d’una Cavalcada de Reis. Havia anat sobre la carrossa de la Penya Blaugrana, amb el cap sota terra i una màscara d’en Mourinho… Quan ens van dir que la llençaven, vam decidir guardar-la al local, “algun dia en farem alguna cosa”, vam pensar. Va ser el 2013 quan ens vam il·luminar i vam dir-nos “per què no en fem una bèstia de foc?”, i allà va començar la marató.

És per tothom sabut que una marató es una cursa de resistència on apareixen moments d’eufòria i moments durs; moments d’una gran quantitat de treball i moments en els que ens hem trobat la bèstia trencada i tirada pel terra del local. No obstant, la il·lusió d’arribar a la meta sempre hi ha estat; en alguns moments es corria més de pressa i en d’altres s’abaixava el ritme. A principis de 2016 i després d’haver fet un primer pensament de tenir la bèstia enllestida a l’abril de l’any anterior, vam posar tota la llenya que ens quedava al foc i vam anunciar que pel 18è aniversari de la Colla hi hauria bèstia nova sí o sí. Allà va començar l’esprint final que va fer possible la construcció de la bèstia.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

Muçol de Castellterçol:

La Colla de Diables de Castellterçol, un poble de l’actual Moianès, va néixer l’estiu del 1995. Un grup de nois i noies que llavors eren monitors del Grup d’Esplai els Draks de Castellterçol van començar a donar voltes a la idea de fer una colla de diables. La primera actuació va ser el 24 de desembre del 1995, durant el Caga Tió popular a la Plaça Prat de la Riba, amb un modest espectacle pirotècnic. L’any següent, el 1996, es repeteix l’actuació del Nadal i és llavors quan s’estrenen els vestits i les forques. Aquest segon espectacle és el decisiu. En aquest moment l’Ajuntament de Castellterçol proposa a la colla fer el correfoc per a la Festa Major del poble, a finals d’Agost. És doncs, l’any 1996 i l’inici del 1997, quan al grup va agafant forma i poc a poc es va consolidant.

L’any 2015, en motiu dels 20 anys de la colla decideixen estrenar una nova bèstia de foc, el Muçol de Castellterçol. La bèstia, d’una sola alçada de 3 metres i amb unes ales que es s’obren i que són punts de foc fins als 3,53 metres. Incorpora un element tradicional i simbòlic de Castellterçol: una almorratxa. Construida per l’artista Dolors Sans i finançada en part per la colla i per micromecenatge.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

El Pilós de Rubí:

L’any 1984 va néixer la primera Colla de Diables a Rubí. La majoria dels seus socis fundadors eren membres dels bombers voluntaris de Rubí i del Centre Excursionista. La colla fou batejada amb el nom de Colla de Diables de la Riera (més tard canviaria el nom pel de Colla de Diables de la Riera de Rubí, per què hi havia una altra colla amb un nom semblant) i va prendre part activa a la Festa Major d’aquell any, encara que anava arropada per colles més foguejades. Als darrers vuitantes, van sorgir dues Colles més a la nostra ciutat, Els Extrident-Cia i Les Bruixes del Guspira. Amb aquestes aparicions, el correfoc de Festa Major ja no necessitava ( en vistes al pressupost “congelat”) de la participació de colles foranes.
Com passa a tota associació, cap de les tres colles es va lliurar de problemes i/o tensions internes, i així, als anys noranta, dues van desaparèixer i la colla degana es va escindir l’any 1994. Els membres fundadors originals, exceptuant un parell, van crear la Colla de Diables de Rubí (“la línia dura”), encara que fins l’any 1996 no seríem “legals”.

L’any 2004 l’artista local Pep Borras va construir la nostra Bestia de Foc, un senglar anomenat “El Pilós”, que el fem servir per obrir els correfocs, de vegades, com si es tractés d’un Ceptrot, altres vegades, o es pot anar de “farra” tot solet, com a Castellbisbal al Correllengua 2009. Porta vuit punts de foc davanters i dos més darrere.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

Drak Baluk de Terrassa:

El Drac Baluk Astharot va néixer el 1992 a la Festa Major de Ca n’Aurell. Construït per Antoni Solans, està fet de ferro, cartó pedra i fibra de vidre, i pesa uns 80 kg. Va ser batejat el 25 de maig del 1993 a la Plaça del Progrés, apadrinat pels Diables de Terrassa i el Drac de Terrassa.

D’on li ve el nom? L’artista li va posar el nom de Baluk, i els diables li van donar el cognom d’Astharot, un diable mitològic que cavalcava sobre un drac.

El 2014, i gràcies a una campanya de micromecenatge, vam poder fer una rèplica del drac original, molt malmès pel pas dels anys. Ara tenim, doncs, un drac més lleuger i resistent, més còmode, però amb el mateix esperit de sempre.

Página web >>

Team
Team
Team
Team

 

Draguets (dragonets dels Blaus) Granollers:

Elements construïts pel Ramon Aumedes del taller Sarandaca per encàrrec de la colla dels Blaus l’any 1996. Són portats pels nens i nenes, de 3 a 6 anys, de la colla dels Blaus. Participen a la festa durant les cercaviles d’inici de festes i la cercavila infantil. Per la festa major de l’any 2004 estrenen ball i música pròpia, realitzada per l’Anna Córdoba.

Página web >>

Team
Team
Team
Team
Scroll to top